O pedagogiji
„Primiti dijete s poštovanjem, odgajati ga s ljubavlju, otpustiti u slobodu.“ Rudolf Steiner
Igra
Djeca u slobodnoj igri izražavaju maštu, tragaju, spontano se izražavaju i predočuju stvarnost -to je najvažnija dječja aktivnost za koju moraju imati svu slobodu svijeta.
Umjetnost
"Odgoj je istinska umjetnost, umjetnost koja se bavi najplemenitijim materijalom na svijetu – samim čovjekom, s djetetom koje nam na tako divan način otkriva najdublje tajne." Rudolf Steiner

Redovni program
Umjetnost prožima sav rad s djecom

Umjetnost

Umjetnost

Program i sadržaji koji se odabiru za rad sa djecom u skladu su s tijekom godišnjih doba i svetkovinama. Sve što se čini s djecom prožeto je umjetnošću: slikanje (biljne boje), modeliranje (pčelinji vosak), rad s prirodnom vunom, platnom, filcom, pjevanje, muziciranje udaraljkama, izvođenje lutkarsko scenskih predstava, pričanje priča i bajki, ritmičko izgovaranje tekstova te rad s neoblikovanim prirodnim materijalom.

Roditelji

Roditelji

Roditelji su aktivno uključeni u proces odgojno obrazovnog rada kroz roditeljske sastanke, umjetničke radionice, proslave svetkovina i zajedničke izlete.

Ritam

Ritam

U radu se prati ritam dana, tjedna i godine. Ritam dana temelji se na uravnoteženoj izmjeni umjetničkih i životno radnih aktivnosti sa slobodnim i kreativnim aktivnostima djece i odgajatelja, na principu „udah – izdah“. Ritam tjedna temelji se na izmjeni umjetničkih aktivnosti. Ritam godine temelji se na obilježavanju svetkovina.

Odgojno-obrazovni rad planira se i izvodi prema godišnjem kalendaru obilježavanja svetkovina kroz četiri prirodna ciklusa: jesenski, zimski, proljetni i ljetni. Primjena pravilnog ritma svih aktivnosti razvija kod djeteta osjećaj sigurnosti, jer dijete razumije što odrasli rade i može predvidjeti što će se s njim događati. Ravnomjerna ritmička izmjena aktivnosti može djelovati konsolidirajuće i harmonizirajuće.

20120510_245

Priroda

Čovjek je u prošlosti bio povezan s prirodom i njezinim ritmovima i otvoren prema duhovnom svijetu. S vremenom, počeo se sve više udaljavati od prirode, a time i od samoga sebe.

 U waldorfskom vrtiću prate se godišnji ritmovi u prirodi, tj. godišnja doba, i oni su inspiracija za sve umjetničke aktivnosti. Dijete ima čvrstu vezu s prirodom. Priroda je puna čarolija – cvijeće, biljke, komadi drva, kora drveta, blato, kamenčići, školjke, pera, pčelinji vosak, nepredena vuna… sve su to materijali svuda oko nas prisutni, a koji u rukama djeteta dobivaju sasvim nova značenja. Ti predmeti iz prirode potiču dječju maštu, razvijaju kreativnost, inspiriraju.

Vrtic-46-mala

Aktivnosti u vrtiću

a) Umjetničke aktivnosti su ritmičko kolo, gestovne igre, pričanje priča i bajki, lutkarske predstave, slikanje ( „mokro na mokro”, vunom, kredom u boji, pastelama), modeliranje (tijestom, glinom, pčelinjim voskom), pjevanje, sviranje i euritmija
b) životno-praktične (radne) aktivnosti
c) ručni rad
d) tjelesne aktivnosti
e) istraživačke aktivnosti
f) slobodna igra

Sadržaj

Teme svih umjetničkih aktivnosti mijenjaju se u skladu sa godišnjim dobima i svetkovinama koje se obilježavaju tijekom godine. Sadržaji i aktivnosti koje odgojitelji biraju i planiraju prate promjene u prirodi u životinjskom i biljnom svijetu, kroz godišnja doba. Jedna epoha u kojoj se prati jedna tema traje nekoliko tjedana. Tako se održava godišnji ritam.

Konkretizirani sadržaji i aktivnosti su sljedeći: svetkovina žetve, jesen, Miholje, Martinje, Advent, Božić, zima, Poklade, proljeće, Uskrs, Duhovi, ljeto i Ivanje.

Odgajatelji, uz obilježavanje svetkovina, biraju i druge značajne datume i događaje, odnosno sklopove aktivnosti koje na primjeren način obilježavaju različitim aktivnostima s djecom i roditeljima.

Načela rada

Osnovna načela u waldorfskom vrtiću su:

1. Načelo ritmičnosti i ponavljanja

2. Načelo reda i pouzdanosti

3. Načelo oponašanja / predanosti i uzora

4. Načelo autoriteta i povjerenja

5. Načelo cjelovitosti procesa učenja

6. Načelo individualizacije procesa učenja

Vrtic-45-mala-sira

Ručni rad

Ručni rad pruža iskustvo stvaralaštva i razvijanje kreativnosti.

Razvoj fine motorike se potiče kroz ručne radove – pletenje prstima,tkanje, vezenje, šivanje, izrada lutkica i igračaka od platna, filca, vune ili prirodnih materijala, rad s drvom, izrada raznih uporabnih predmeta.

Umjetničke aktivnosti

Umjetničke aktivnosti se ritmički izmjenjuju tijekom tjedna. Održavajući stalni ritam izmjene aktivnosti kod djece se stvara osjećaj sigurnost i stabilnosti.

Među umjetničkim aktivnostima u waldorfskom vrtiću njeguju se:

 • ritmičko kolo
 • pričanje priča
 • lutkarske predstave
 • slikanje („mokro na mokro”, vunom, kredom u boji, pastelama)
 • modeliranje (tijestom, glinom, pčelinjim voskom)
 • pjevanje, sviranje
 • euritmija

Životno praktične
– radne aktivnosti

Radne aktivnosti imaju za dijete veliku vrijednost jer djeca uče oponašanjem odraslih, po uzoru na odgojiteljice uključujući se u svakodnevne, životne, smislene aktivnosti.

Radne aktivnosti su npr. pospremanje i slaganje igračaka i sredstva za igru i rad, pranje igračaka, pranje lutkine odjeće, marama, vješanje i sušenje odjeće, priprema doručka i užine, postavljanje stola, pospremanje stola poslije objeda, pometanje, priprema zimnice, rezanje i sušenje voća, priprema sokova, pečenje kruha i kolača.

U ove aktivnosti spada i rad u vrtu – prekopavanje vrta, sađenje biljaka, briga oko biljaka- zalijevanje, sadnja, te briga oko životinja- hranjenje ptičica, izrada pojilišta.

  • Moje dijete ide u vrtić Pikulicu već četiri godine i prezadovoljni smo! Pikulica je poseban vrtić iz više razloga; u njemu se osjeća toplina i posebna atmosfera. Tamo su djeca sigurna jer im vrtić pruža da se osjećaju kao doma! Djeca su u Pikulici slobodna jer su tamo svoji te razvijaju ono čemu su skloniji i u čemu najviše uživaju. Sve im je dozvoljeno, a opet za sve postoje pravila, koje djeca uče i usvajaju. Djeca uče jedni od drugih, mlađi od starijih, ali i stariji uče kako se brinuti za mlađe i kako se odnositi prema njima. Djeca uče timskom, zajedničkom radu, zajedničkim uspjesima i oni su podrška jedni drugima. Tete u vrtiću svakom djetetu pristupaju individualno, te polažu mnogo komunikaciji s roditeljima.
   ...
   Mama Ljudmila
[/cws_sc_carousel]
  • Pikulica je vrtić! Naizgled obična izjavna rečenica, zar ne? Ali, za nas su to riječi pravog značenja i opisuju mjesto koje predstavlja sve ono što je djeci potrebno - ljubav, zagrljaj, osmjeh, sreća, igra, učenje, istraživanje, život
   ...
   Mama
[/cws_sc_carousel]