Uređenje vrtića

Vrtic_str-5Waldorfski vrtić uređen je ugodno i vrlo jednostavno. Većina opreme je izrađena od drveta. Sve igračke su također od drveta ili drugih prirodnih materijala, a mnoge su ručni rad. Igračke su tako modelirane da razvijaju dječju maštu. To znači da nisu potpuno završene, već dijete svojim unutarnjim slikama dovršava igračku. Na taj način jedan komad drveta ili lutka koja nema oči je primjenjiva za različite svrhe (npr. lice lutke koje nije dovršeno može biti čas nasmijano, čas tužno…komad drveta može postati lutka, pegla, volan ili bilo što drugo). Uz tako oblikovane igračke, djeca se igraju kamenčićima, školjkicama, šišarkama, maramama i tkaninama u boji. Za stariju djecu u vrtiću su osigurane društvene igre, slagalice, puzzle i sl.

Boje

Boje u vrtiću su umirujuće, a oblici su zaobljeni. Sluh njegujemo tihim govorom, pažljivim slušanjem ljudi i zvukova iz prirode, pjevanjem i sviranjem dječje harfe. Sve to djetetu omogućava da se osjeća ugodno i da razvije i njeguje osjetila. Pri uređivanju vrtića i njegove okoline ne smijemo zaboraviti kako je malo dijete ovisno o svojoj okolini mnogo više nego u kasnijem razvoju.

Svetkovni stolić

Svetkovni stolić u waldorfskom vrtiću naziva se još i stolić godišnjih doba jer na njemu se uz svetkovine prati i izmjena godišnjih doba. On je zrcalna slika zbivanja u prirodi. Stolić zauzima centralno mjesto u sobi dnevnog boravka djece i treba ga uređivati, njegovati i estetski oblikovati, prema njemu je potrebno pokazivati odnos pun pažnje i poštovanja. Elementi od kojih se sastoji stolić su razne marame, slika, predmeti iz prirode, svijeća i razne lutkice – patuljci, Kralj Zime, Majka Zemlja, vile, životinje… Svetkovni stolić povezuje dijete s prirodom, uči ga poštovanju, čuđenju, zahvalnosti te potiče empatičnost, povezuje ga s ritmičkim ciklusima u svemiru, pruža mu osjećaj sigurnosti jer se svetkovine i godišnja doba ponavljaju, hraneći i razvijajući tako djetetov osjećaj za lijepo vizualnom uočava sveto i na kraju, no zato ne i manje važno, pruža lijepu točku u prostoru.